Smink på män

Smink har ju traditionellt varit något som hör det kvinnliga kollektivet till. Men redan på Faraonernas tid hade männen kohl runt ögonen, och idag kan man se så kallade Emo-killar och andra coolingar ha exempelvis kajal. Om man tittar på gamla bilder av den vackra mannen Kurt Cobain finns det många foton där han har ögonsmink på ett eller annat sätt. Och han såg ju inte mindre maskulin för det.

Många män använder ju täckstift eller dylikt för att täcka finnar och blemmor, men det är inte särskilt många karlar som tar steget fullt ut och pudrar sig, målar på ögonskugga och läppstift.

Här listar vi några män som vi tycker har burit upp sitt smink med stil:

Tim Curry i Rocky Horror Picture Show. Här har vi “male burlesque” i sin bästa form, rått och maskulint under nätstrumporna och den tjocka mascaran. Man visste knappt om man skulle gråta eller skratta när Tim Curry dansade runt i filmen. Sevärt, helt klart.

Ewan McGregor i Velvet Goldmine. Tjusigare man får man leta efter, med eller utan smink! Han har lite smink även i Moulin Rouge, men där är det nog inte riktigt meningen att det ska se ut som att han faktiskt är klassiskt sminkad.

Cillian Murphy i dels filmen “Breakfast on Pluto” och dels “Peacock”. Ewan McGregor är tjusig som sagt, men ingen man är nog faktiskt så vacker som Cillian M, med sina vansinnesblåa ögon och kvinnliga läppar.