Cigarren, John Wayne och fjälldandyn

Cigarrettpaketet i den upprullade t-shirt-ärmen var länge emblematiskt för en viss typ av maskulinitet, vilket visats på film av Marlon Brando i Linje lusta, Jack Nicholson i Gökboet och Matthew McConaughey i Dazed and Confused, som gjordes 1993 men utspelar sig 1976.

Klättrare i alpernaMen något har hänt och rökning ses inte som så manligt längre. Länge har snus dominerat bland svenska män, men den lyxtrend som Sverige upplever sedan några år blir det allt vanligare med cigarr.

Förändringen går tillbaka ungefär 50 år i tiden. Under 1960-talet fick mansmannen och storrökaren John Wayne lungcancer. 1964 fick han en lunga och fyra revben bortopererade. Wayne gick ut och uppmanade allmänheten att låta undersöka sig, något som han avråtts från av sina kollegor eftersom de trodde att det skulle kosta honom filmchanser. Fem år efter operationen förklarades John Wayne vara fri från cancern. På grund av minskad lungkapacitet hade han alltid en syrgastub nära till hands, men han började ändå tugga tobak och rökte ibland cigarr.

Enligt komikern Denis Leary var det på den här tiden manligt att få cancer, och John Wayne ska ha sagt åt läkarna att ta bort den andra också eftersom han inte behövde den. Men någonting har alltså hänt. Dagens idealman är sportig och elegant, någon har beskrivit honom som en ”fjäll-dandy”. En sådan man röker inte cigaretter och snusar inte heller, det är alltför skadligt för kroppen och gör att man inte kan bestiga några berg. Samtidigt är denna man en livsnjutare som uppskattar goda cigarrer, och dyra naturmaterial.