Den ekologiske mannen

Att välja ekologiskt har länge handlat om matvaror. Ska jag ta krav-märkta ägg eller vanliga? Och är det värt några extra kronor att välja ekomjölk framför billighetsvarianten? Idag är utbudet av ekologiska produkter större än någonsin. Man blir allt mer medveten om hur produktionen och konsumtionen av artiklar som kläder, schampo och rengöringsprodukter påverkar både människan och miljön. Det räcker inte med att köpa kravmärkta ägg när man i övriga livet äter stora mängder kött och gör långa flygresor. För att få ett samhälle som är hållbart både i nuet och på kort sikt krävs det att fler konsumenter tänker ekologiskt hela vägen. Den moderne mannen är en man som tar ansvar för både sig själv och för miljön, på en rad förbluffande sätt.

  • Hårvårdsprodukter är ofta fulla av kemikalier och konstgjorda ämnen. Leta efter produkter som inte innehåller sulfater, parabener och mineraloljor för att vårda skägget.
  • Hudvård. Leta på apoteket, de säljer flera produkter med noggrant utvalda ingredienser som ersätter konstgjorda kemikalier med naturliga i så stor utsträckning som det är möjligt.
  • Den medvetne mannen klär sig i och sina barn i ekologiska kläder. Ekologiska kläder odlas utan bekämpningsmedel och konstgödsel och ska framställas under omständigheter som är acceptabla för både arbetarna och företaget. Det finns ett stort utbud, hitta snygga och ekologiska barnkläder online till både dig och de små.

Mot en ekologisk livsstil

Den ekologiske mannen vet inte bara vikten av att vara en aktiv konsument av dagligvaror. Han vet att lägga om hela sin livsstil. För att minska sin klimatpåverkan slutar han med långkok av högrev och pulled pork, och stoppar istället puylinser som odlas med få utsläpp i jättegrytan. Han köper kaffe som är fairtrade-märkt, och kan spåra det enskilda kaffeplantaget genom att enbart dofta på bönorna. Semestern går inte till Thailand eller Samoa: för den ekologiske mannen är en vindlande cykelfärd genom det grönskande Sverige en tillräcklig semester. Väl på Österlen passar han på att fynda loppismöbler till hemmet, eftersom han vill ta till vara på naturens resurser och tycker att återvinning är a och o. För att uppnå en hållbar utveckling för både människan och miljön räcker det inte med punktinsatser. Att tänka ekologiskt är inte bara en hobby för den moderne mannen, utan ett heltidsjobb.